По-голямата част от Шанхай е преодоляла разпространението на коронавируса, но 1

...
По-голямата част от Шанхай е преодоляла разпространението на коронавируса, но 1
Коментари Харесай

Шанхай разхлабва мерките, все още под пълен локдаун са 1 млн. души |

По-голямата част от Шанхай е преодоляла разпространяването на ковид, само че 1 млн. души към момента са блокирани в домовете си, оповестиха управляващите в понеделник, представени от Асошиайтед прес.

Докато градът върви към наново отваряне, икономическите данни демонстрират разрушителното влияние на политиката " нула коронавирус ".

Заместник-кметът Зонг Минг сподели, че 15 от 16-те региона на Шанхай са отстранили предаването на вируса и към този момент не са под карантина.

„ Епидемията в нашия град е под ефикасен надзор. Мерките за предварителна защита реализираха триумф “, сподели Зонг на брифинг.

Супермаркетите, моловете и ресторантите отварят от през днешния ден с ограничавания за броя на хората, заплащането се прави наложително с банкови карти. Остават в действие рестриктивните мерки в напредването, метрото в многомилионния град към момента е затворено. 

Макар случаите да понижават, градските и националните управляващи изпращат смесени послания за положението на епидемията в Шанхай и по кое време животът в 25-милионния град ще бъде нормализиран. Голяма част от жителите са затворени в домовете си повече от 50 дни.

Определената към този момент дата за анулация на ограниченията е 1 юни, само че Зонг съобщи, че властите остават в подготвеност за възобновяване на ограниченията заради възможността за обновяване на епидемията, на фона на новите случаи в централизираните изолационни центрове и бедните квартали.

Безмилостното и постоянно безредно използване на рестриктивните мерки в Шанхай провокира митинги поради неналичието на храна, медицински грижи, независимост на придвижване и към този момент силно нарушените права на дискретност.

Въпреки това Китай отхвърли всички рецензии за „ нулев Коронавирус “, в това число от Световната здравна организация. Управляващата комунистическа партия разгласи, че е готова „ да се бори уверено с всевъзможни опити за деформиране, слагане под въпрос или отменяне на политиката на Китай против COVID-19 “.

Китай заяви за 1159 случая на зараза в понеделник, по-голямата част в Шанхай. Почти всички са безсимптоми.

В Пекин, където доста по-малко огнище докара до всеобщи проби и блокиране на обособени здания, бяха обявени 54 случая. Властите подредиха на хората да работят от у дома, учебните заведения минаха към онлайн образование, а заведенията за хранене оферират единствено храна за у дома.

Локдауните в Китай създадоха хаос в заетостта, веригите за доставки и стопанската система като цяло, а оповестените в понеделник данни демонстрират, че интензивността на фабриките и потреблението са по-слаби от предстоящото. 

Продажбите на дребно се намалиха с 11,1%, а индустриалната продукция след затварянето на фабриките с 2,9%. 

Близо 50% от 9000-те най-големи промишлени предприятия в Шанхай възобновиха работата си, след локдауна разгласен в края на март, сподели Фу Лингхуи, шеф на на Националното статистическо бюро.

Икономистите от частния бранш предвиждат годишен икономическия напредък на Китай едвам 2%, доста под задачата на ръководещата партия от 5,5% и миналогодишната агресия от 8,1%.

Въпреки неподходящите вести, властта е безапелационна, че ограничението на огнищата на коронавирус е с приоритет пред стопанската система.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР